14 kwietnia - DZIEŃ CZEKOLADY
 

Witryna Ośrodka Szkolno-Wychowawczego

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

14 kwietnia - DZIEŃ CZEKOLADY

Email Drukuj PDF

14 kwietnia obchodziliśmy Dzień Czekolady. To jeden z najpiękniejszych dni w roku.
Czekolada ma właściwości relaksujące, uspokajające, ale jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz...

substancje działające stymulująco takie jak teobromina, czy kofeina. Ta druga oczyszcza skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków. Duża zawartość magnezu, szczególnie w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia, oraz przeciwdziała stresom, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie. Czekolada zawiera także flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Podnoszą też odporność organizmu, uelastyczniają ściany tętnic, zapobiegają zmianom miażdżycowym, rozkurczają naczynia ułatwiając przepływ krwi. Wystarczy zjedzenie kilku kostek ciemnej czekolady dziennie, by choć w pewnym stopniu ochronić skórę przed promieniami ultrafioletowymi zawartymi w świetle słonecznym. Czekolada wzmacnia nasze serce i układ krwionośny, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.

Jedząc czekoladę czujemy się po prostu szczęśliwsi!!!

Przedstawicielki Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum i Szkoły Zawodowej częstowały uczniów i pracowników naszego Ośrodka czekoladą oraz sprzedawały słodkości. Zdobyte pieniądze zostały przeznaczone na działalność SU. Dziękujemy za zaangażowanie się w akcję.

 

You are here