Technologia gastronomiczna 22.04.2020
Ogólne zasady i warunki przechowywania żywności.
KlasaI(8),klasa(IG), Klasa II , Klasa III
Zasady obowiązujące podczas przechowywania żywności:
*stałe warunki przechowywania;
*monitorowanie warunków składowania (temperatura, wilgotność, higiena, rotacja, rozmieszczenie);
*stosowanie zasady FIFO;
*oznakowanie wyrobów gotowych, napoczętych produktów – datą produkcji, datą otwarcia opakowania;
*zabezpieczenie przechowywanej żywności przed wysychaniem przez umieszczenie jej w pojemnikach z pokrywami lub zabezpieczonych folią spożywczą;
*oddzielne przechowywanie – świeżego mięsa, warzyw, owoców, jaj, świeżo przygotowanych potraw, surowców przed obróbką wstępną i po obróbce;
*zapobieganie zakażeniu zdrowej żywności drobnoustrojami mogącymi powodować niekorzystne zmiany przez szybkie oddzielenie produktów zepsutych od zdrowych;
*dobór opakowań zabezpieczających przed uszkodzeniami, reakcją ze środowiskiem, chłonięciem zapachów, wilgoci, ograniczających dostęp tleny i światła.
Wpływ na jakość dalszego przechowywania ma transport, podczas którego należy zadbać o to, aby nie został przerwany łańcuch chłodniczy.
Proszę zapamiętać
FIFO – zasada obowiązująca w magazynach. Oznacza, że pierwszy surowiec, który trafił do magazynu, musi być wydany jako pierwszy spośród tych samych, które trafiły do magazynu później.
ŁAŃCUCH CHŁODNICZY –zapewnienie ciągłości warunków chłodniczych od chwili wytworzenia do momentu spożycia przez konsumenta.
W wyszukiwarce Google wpisujemy
Kształcenie na odległość czas na naukę ore.169 (Enter)
Klikamy na
kno.ore.edu.pl Kształcenie na odległość |
Szukamy
Grupa zawodów Gastronomiczna |
(Klikamy)
Wybieramy
Przechowywanie żywności |
(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’ |
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość
|
Klikamy
Proszę otworzyć plik Treść znajdujący się w
Moduł V Warunki przechowywania żywności
Proszę przeczytać : wprowadzenie, punkt 1. Warunki przechowywania żywności.
Zadanie
Proszę obejrzeć Videocast i prezentację.
« poprzednia | następna » |
---|