e-p.PAWEL
 

Witryna Ośrodka Szkolno-Wychowawczego

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

e-p.PAWEL

Zajęcia praktyczne - I8 IG II III - piątek

Email Drukuj PDF

Piątek  (03,04,2020r)
Klasa I(G), Klasa I(8) , Klasa II, Klasa III

Zajęcia praktyczne

Doskonalenie umiejętności uczenia się na odległość.




Klikamy na
kno.ore.edu.pl
Kształcenie na odległość

Wybieramy
Wyposażenie gastronomii.

(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość

Klikamy


Proszę otworzyć Videocast znajdujący się w

Moduł I Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, wyposażenie magazynów zakładu gastronomicznego

(Trzeba kliknąć)

Po obejrzeniu i zamknięciu okna Videocast proszę otworzyć plik Treść (jest nad plikiem Videocast).Proszę przeczytać Wprowadzenie , punkt 1.Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego , punkt 3. Dział produkcyjny oraz punkt 4. Dział ekspedycyjny.

 

Zadanie

Odpowiedzi  (sms, email, komunikator-preferowany email)

1. Wymień działy wchodzące w skład zaplecza gastronomicznego.

2.W jakim dziale znajduje się zmywalnia naczyń stołowych?

3.Ile dróg technologicznych przechodzi przez zmywalnię naczyń stołowych.

4.Proszę obejrzeć prezentację multimedialną dla Modułu I

TG - I8 IG II III - czwartek

Email Drukuj PDF

Czwartek  (02,04,2020r)
Klasa I(G), Klasa I(8) , Klasa II, Klasa III


2.Technologia gastronomiczna
Doskonalenie umiejętności kształcenia się na odległość.



Klikamy na
kno.ore.edu.pl
Kształcenie na odległość

Wybieramy
Wyposażenie gastronomii.

(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość

Klikamy


Proszę otworzyć Prezentację multimedialną znajdującą się w

Moduł I – Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, wyposażenie magazynów zakładu gastronomicznego
(Trzeba kliknąć) i uruchomić Flash.

Po obejrzeniu i zamknięciu okna Videocast proszę otworzyć plik Treść (jest nad plikiem Videocast).Proszę przeczytać Wprowadzenie , punkt 1.Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego oraz punkt 2.Dział magazynowy.

 

Zadanie

Odpowiedzi na pytania (sms, email, komunikator-preferowany email)

1.W którą stronę powinny być skierowane okna kuchni?

2.Jakie warunki muszą panować w magazynie warzyw okopowych i ziemniaków?

3.Jakie warunki muszą panować w magazynie odpadów?

4.Proszę obejrzeć prezentację multimedialną dla Modułu I

Technologia gastronomiczna (01.04.2020)

Email Drukuj PDF

KlasaI(8),klasa(IG), Klasa II , Klasa III

 

Podział diet

 

Dieta podstawowa zawiera wszystkie składniki odżywcze w zalecanych ilościach dla ludzi zdrowych zależnie od wieku, wykonywanej pracy i płci.

 

Dietę tę modyfikuje się w zależności od rodzaju choroby.

Rodzaje diet:

* podstawowa-lekko strawna

* bogatobiałkowa - wysokobiałkowa

* małobiałkowa - niskobiałkowa

* małotłuszczowa - niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika

* z mnimalną ilością węglowodanów-niskowęglowodanowa

* dieta małoenergetyczna-niskokaloryczna

* dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku     żołądkowego i błonnika

*dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych

*dieta z modyfikacjami konsystencji pokarmów

Proszę obejrzeć film

Technika i bezpieczeństwo w gastronomii (01.04.2020)

Email Drukuj PDF

KlasaI(8),klasa(IG), Klasa II , Klasa III

 

Zasady organizacji stanowiska pracy.

 

Proszę obejrzeć film

 

Zadanie

Proszę zapisać w zeszycie, jakie czynności powinien wykonać kucharz przed rozpoczęciem pracy.

Podstawy działalności w gastronomii (01.04.2020)

Email Drukuj PDF

KlasaI(8),klasaI(G), Klasa II , Klasa III

 

Charakterystyka systemu HACCP.

 

Proszę obejrzeć filmy

 

 

Zadanie

 

Wyjaśnij termin GHP (sms)

Opisz w zeszycie zastosowanie drożdży w przemyśle spożywczym i gastronomii.

PDwG - klasa II - wtorek

Email Drukuj PDF

Wtorek (31,03,2020r)

Klasa II Sebastian Piotrowski


Podstawy działalności w gastronomii
Doskonalenie umiejętności kształcenia się na odległość.

Prawo popytu i podaży.

Proszę obejrzeć film

PPE: PRAWO POPYTU I PODAŻY



Zadanie

Dokończ zdania.

Ilość dobra, jaką nabywcy są gotowi kupić w danym czasie przy różnym poziomie cen

to ……………………..  .

 

Ilość dobra , jaką sprzedawcy są gotowi zaoferować w danym czasie przy różnym poziomie

ceny to …………………….   .

TG klasa - II i III - wtorek

Email Drukuj PDF

Wtorek (31,03,2020r)
Klasa III
Klasa II Sebastian Piotrowski


2.Technologia gastronomiczna
Doskonalenie umiejętności kształcenia się na odległość.



Klikamy na
kno.ore.edu.pl
Kształcenie na odległość

Wybieramy
Podstawy sporządzania potraw i napojów.

(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość

Klikamy


Proszę otworzyć Prezentację multimedialną znajdującą się w

Moduł III- Zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania i obróbki wstępnej
(Trzeba kliknąć) i uruchomić Flash.

Zadanie
Odpowiedz na pytanie ( zpisz w zeszycie).
Na czym polega blanszowanie?

 

TG - klasa II i III - Wtorek

Email Drukuj PDF

Wtorek (31,03,2020r)
Klasa III
Klasa II Sebastian Piotrowski


1.Technologia gastronomiczna
Doskonalenie umiejętności kształcenia się na odległość.



Klikamy na
kno.ore.edu.pl
Kształcenie na odległość

Wybieramy
Podstawy sporządzania potraw i napojów.

(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość

Klikamy


Proszę otworzyć Videocast znajdujący się w

Moduł III- Zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania i obróbki wstępnej
(Trzeba kliknąć)
Po obejrzeniu i zamknięciu okna Videocast proszę otworzyć plik Treść (jest nad plikiem Videocast).Proszę przeczytać punkt 3 (Zmiany zachodzące w surowcach podczas obróbki wstępnej)

Zadanie
Odpowiedzi na pytania zpisz w zeszycie.
1Co jest celem obróbki wstępnej brudnej?

2.Wymień etapy obróbki wstępnej brudnej.

3.Wyjaśnij terminy

bombaż chemiczny

bombaż mikrobiologiczny

Rewalidacja - 2020.03.30

Email Drukuj PDF

Poniedziałek (30,03,2020r)
Klasa I(G) Kinga Jesion, Maksymilian, Kuster,
Klasa II Sebastian Piotrowski



Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze



Klikamy na
kno.ore.edu.pl
Kształcenie na odległość

Wybieramy
Wyposażenie Gastronomii

(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość


Klikamy

Proszę otworzyć Videocast znajdujący się w
Moduł I Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, wyposażenie magazynów zakładu gastronomicznego
(Trzeba kliknąć)
Po obejrzeniu i zamknięciu okna Videocast proszę otworzyć plik Treść (jest nad plikiem Videocast).Proszę przeczytać Wprowadzenie oraz punkt 1.Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego.

Zadanie
Odpowiedz na pytanie (sms, email, komunikator)
W którą stronę powinny być skierowane okna kuchni?

Klasa II 2020.03.30 - TiB

Email Drukuj PDF

Klasa II Sebastian Piotrowski

Technika i bezpieczeństwo w gastronomii
Charakterystyka taboretów i trzonów kuchennych.




Klikamy na
kno.ore.edu.pl
Kształcenie na odległość

Wybieramy
Wyposażenie Gastronomii

(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość


Klikamy

Proszę otworzyć Videocast znajdujący się w
Moduł V Urządzenia do obróbki cieplnej żywności
(Trzeba kliknąć)
Po obejrzeniu i zamknięciu okna Videocast proszę otworzyć plik Treść (jest nad plikiem Videocast).Proszę przeczytać Wprowadzenie oraz punkt 1 oraz punkt 2.

Odpowiedzi na pytania, zadania  (sms, email, komunikator).
Zadanie
Odszukaj w katalogu WWW.gastroprodukt.pl cenę taboretu
elektrycznego  G-ST-40E.

Klasa II 2020.03.30 - TG

Email Drukuj PDF

Klasa II Sebastian Piotrowski

Technologia gastronomiczna (30.03.2020)
Podział napojów
Charakterystyka napojów zimnych bezalkoholowych.



Klikamy na
kno.ore.edu.pl
Kształcenie na odległość

Wybieramy
Podstawy sporządzania potraw i napojów

(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość


Klikamy

Proszę otworzyć Videocast znajdujący się w
Moduł VI Metody i techniki sporządzania potraw i napojów
(Trzeba kliknąć)
Po obejrzeniu i zamknięciu okna Videocast proszę otworzyć plik Treść (jest nad plikiem Videocast).Proszę przeczytać (ze szczególną uwagą punkt 5 str. 15,16,17)

Odpowiedz na pytanie (sms, email, komunikator)
Jak nazywa się cukier zawarty w mleku?
Oblicz wartość energetyczną szklanki mleka (250 ml),które masz w domu.


You are here