Technologia gastronomiczna (01.04.2020)

Drukuj

KlasaI(8),klasa(IG), Klasa II , Klasa III

 

Podział diet

 

Dieta podstawowa zawiera wszystkie składniki odżywcze w zalecanych ilościach dla ludzi zdrowych zależnie od wieku, wykonywanej pracy i płci.

 

Dietę tę modyfikuje się w zależności od rodzaju choroby.

Rodzaje diet:

* podstawowa-lekko strawna

* bogatobiałkowa - wysokobiałkowa

* małobiałkowa - niskobiałkowa

* małotłuszczowa - niskotłuszczowa z ograniczeniem błonnika

* z mnimalną ilością węglowodanów-niskowęglowodanowa

* dieta małoenergetyczna-niskokaloryczna

* dieta oszczędzająca z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku     żołądkowego i błonnika

*dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych

*dieta z modyfikacjami konsystencji pokarmów

Proszę obejrzeć film