Podstawy działalności w gastronomii. Klasa I,II,III. 10.06.2020
 

Witryna Ośrodka Szkolno-Wychowawczego

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Podstawy działalności w gastronomii. Klasa I,II,III. 10.06.2020

Email Drukuj PDF

Podstawy działalności w gastronomii klasa I,II,III 10.06.2020

 

 

Obliczanie wartości energetycznej.

 

 

Zadanie 1

 

Wartość kaloryczna 100 g produktów

 

Chleb tostowy         250 kcal

Masło                      750kcal

Ser gouda                300kcal

Szynka gotowana    280kcal

 

 

Ile wynosi wartość energetyczna grzanki składającej się z pieczywa tostowego (50g), masła (20g), szynki (25g) i sera podpuszczkowego (25g)?

 

 

 

Zadanie 2

 

100-gramowe opakowanie lodów zawiera w składzie:

4g białka,

24g cukru,

8g tłuszczu.

Ile wynosi wartość energetyczna porcji lodów o masie 75g.

 

1g białka – 4kcal

1g cukru – 4 kcal

1g tłuszczu - 9kcal

 

Obliczenia proszę przesłać na maila.

 

 

 

You are here