Technologia gastronomiczna klasa II(G), III(G) 20.04.21
 

Witryna Ośrodka Szkolno-Wychowawczego

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Technologia gastronomiczna klasa II(G), III(G) 20.04.21

Email Drukuj PDF

Technologia gastronomiczna klasa II (G), III (G) 20.04.21

 

Zadanie1

Jeżeli w 100g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,1g błonnika, to ile błonnika dostarczy 1 porcja tej potrawy o masie 250g ?

 

Zadanie 2

 

Ile wyniesie wartość energetyczna 200g jajecznicy z szynką, zawierającej w swoim składzie 12g białka, 14g tłuszczu oraz 1g węglowodanów?

 

Zadanie 3

Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji zupy kalafiorowej.

 

Normatyw surowcowy na 10 porcji zupy kalafiorowej

kalafior 800g

włoszczyzna 50g

mąka 50g

śmietana (18%)  200g

koper 20g

 

Zadanie 4

 

Ile kilogramów karkówki należy zakupić do przygotowania 15 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej surowca wynoszą 25%?

 

Rozwiązane zadania proszę przesłać na email.

 

 

You are here