Technologia gastronomiczna klasa II (G), III (G) 20.04.21
Zadanie1
Jeżeli w 100g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,1g błonnika, to ile błonnika dostarczy 1 porcja tej potrawy o masie 250g ?
Zadanie 2
Ile wyniesie wartość energetyczna 200g jajecznicy z szynką, zawierającej w swoim składzie 12g białka, 14g tłuszczu oraz 1g węglowodanów?
Zadanie 3
Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji zupy kalafiorowej.
Normatyw surowcowy na 10 porcji zupy kalafiorowej
kalafior 800g
włoszczyzna 50g
mąka 50g
śmietana (18%) 200g
koper 20g
Zadanie 4
Ile kilogramów karkówki należy zakupić do przygotowania 15 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej surowca wynoszą 25%?
Rozwiązane zadania proszę przesłać na email.
« poprzednia | następna » |
---|