Technologia gastronomiczna 22.04.2020
Ogólne zasady i warunki przechowywania żywności.
Â
KlasaI(8),klasa(IG), Klasa II , Klasa III
Â
Zasady obowiązujące podczas przechowywania żywności:
*stałe warunki przechowywania;
*monitorowanie warunków składowania (temperatura, wilgotność, higiena, rotacja, rozmieszczenie);
*stosowanie zasady FIFO;
*oznakowanie wyrobów gotowych, napoczętych produktów – datą produkcji, datą otwarcia opakowania;
*zabezpieczenie przechowywanej żywności przed wysychaniem przez umieszczenie jej w pojemnikach z pokrywami lub zabezpieczonych folią spożywczą;
*oddzielne przechowywanie – świeżego mięsa, warzyw, owoców, jaj, świeżo przygotowanych potraw, surowców przed obróbką wstępną i po obróbce;
*zapobieganie zakażeniu zdrowej żywności drobnoustrojami mogącymi powodować niekorzystne zmiany przez szybkie oddzielenie produktów zepsutych od zdrowych;
*dobór opakowań zabezpieczających przed uszkodzeniami, reakcją ze środowiskiem, chłonięciem zapachów, wilgoci, ograniczających dostęp tleny i światła.
Wpływ na jakość dalszego przechowywania ma transport, podczas którego należy zadbać o to, aby nie został przerwany łańcuch chłodniczy.
Â
Proszę zapamiętać
Â
FIFO – zasada obowiązująca w magazynach. Oznacza, że pierwszy surowiec, który trafił do magazynu, musi być wydany jako pierwszy spośród tych samych, które trafiły do magazynu później.
Â
ÅAŃCUCH CHÅODNICZY –zapewnienie ciÄ…gÅ‚oÅ›ci warunków chÅ‚odniczych od chwili wytworzenia do momentu spożycia przez konsumenta.
Â
Â
Â
Â
W wyszukiwarce Google wpisujemy
Kształcenie na odległość czas na naukę ore.169                (Enter)
Klikamy na
kno.ore.edu.pl Kształcenie na odległość |
Â
Â
Szukamy
Grupa zawodów Gastronomiczna |
Â
(Klikamy)
Wybieramy
Przechowywanie żywności |
Â
(Klikamy)
Wybieramy
Podgląd kursu- po wejściu na platformę, proszę kliknąć ‘’ Zaloguj się jako gość’’ |
(Klikamy )
Wybieramy
Zaloguj się jako gość  |
Â
Klikamy
Â
Proszę otworzyć plik Treść znajdujący się w
Moduł V Warunki przechowywania żywności
Proszę przeczytać : wprowadzenie, punkt 1. Warunki przechowywania żywności.
Â
Zadanie
Proszę obejrzeć Videocast i prezentację.
Â
Â
« poprzednia | następna » |
---|